Batu Caves Adalah sebuah Gua Batu Kapur dimana lokasinya sekitar 13kilometer sebelah utara Kula lumpur,Termasuk dalam daerah Gombak.

FLIGHT FROM DESTINATION DATE DEPARTS ARRIVES
Seattle Paris 20 Dec 2012 10:00 20:40
Paris Seattle 28 Dec 2012 22:10 08:50

batu Caves merupakan Kuil Hindu ternama diMalaysia yang didedikasikan bagi Dewa Murugan(Dewa Perang)Batu Caves kini merupakan salah satu destinasi dan daya tarikkan pelancong ke Kuala Lumpur,Malaysia .Diakhir Juanuari Perayaan Thaipusam berlangsung disini.Untuk mencapai ke kemuncak Gua Batu Caves andan harus melangkah kaki di 273 anak tangga dimana sebahagiannya cukup curam dan terlalu sempit untuk dipijak.

Dipertengahan jalan menaiki anak tangga yang berjumlah 273 buah, sebelum menuju pintu gua yang menuju kuil, ada persimpangan disebelah kanan menuju Dark Cave. Berbeza dengan gua diatasnya yang tak terlalu dalam dan hanya difungsikan sebagai tempat ibadah, Dark Cave difungsikan sebagai kawasan konservasi beberapa fauna yang sudah jarang ditemui seperti Trapdoor Spider (Liphistius batuensis) kelelawar dan fauna lainnya yang hidup didalam gua.

Selain itu kawasan Dark Cave ini juga sebagai kawasan edukasi dan tempat wisata. Kesan pertama saat menuju pintu masuk Dark Cave adalah bau menyengat guano, kotoran kelelawar.Ada pemandu resmi yang siap menghantarkan untuk menjelajahi kegelapan Dark Cave